Serra de Cardó ( i 2)


Mas Taniet
  Dormim a l'hotel rural Mas Taniet, de Benissanet. Són una gent molt simpàtica i vam sopar molt bé! L'habitació tenia unes grans vistes als camps de presseguers, que, com va comentar en Toni, si s'enganxa quan estan florits, ha de ser espectacular. L'única pega és haver-hi arribat gairebé de fosc i marxar l'endemà al matí!

 Ens llevem d'hora i anem fins al monestir/balneari abandonat de Cardó. Malauradament, no es pot visitar, els amos (Leche Pascual) ho tenen tot tancat i barrat (tant el monestir com la planta embotelladora del costat).

 Volem fer una excursió combinada entre la que anomenen de "Les 11 ermites", la pujada al Xàquera (o Creu de Santos) i el Portell de Bou. Anem ben preparats, duem el mapa de Piolet, ens vam fixar que no amenacés pluja, però... vam menystenir el mestral. Ben equipats i abrigats i tot, al final vam retallar l'excursió i només vam pujar al Xàquera, on vam quedar ben ventats (més d'un cop gairebé em tira a terra!).
Monestir/balneari abandonat de Cardó
Font de l'Argelagar
Dalt del Xàquera
Dalt del Xàquera
  De les 11 ermites, moltes estan molt enrunades. Pel que he vist, són de construcció força moderna (o molt refeta, si més no). Ara bé, de les 11, n'hi ha una que destaca no només aquí, sinó en totes les que he vist mai: l'ermita de la Columna. Anomenada així per raons òbvies. L'estat és lamentable, en procés d'enrunament, seria una llàstima que el sostre acabés de caure. És ben a prop de l'aparcament, val la pena acostar-s'hi.




  I per acabar d'arrodonir el dia, i més a recés del mestral, visitem el jaciment ibèric de Castellet de Banyoles. Una ciutat dalt d'un altiplà que controla l'Ebre. El % excavat és mínim, m'agradarà veure com evoluciona aquest jaciment. De moment, és el segon cop que visitem el jaciment, i ja hem descobert que han excavat un barri de cases "de luxe": 300 m2 cadascuna, amb patis... Impressionant. De cases senyorials se n'han trobat diverses, de més grans i tot ( a Ullastret mateix), però tot un barri? Que la societat ibèrica era jerarquitzada i clientelar és ben sabut, però serà interessant veure com afecta la introducció d'aquesta "classe mitjana" dins del coneixement que tenim d'aquesta civilització.




Comentaris